TRAININGEN

Ik verzorg trainingen op het gebied van persoonlijke profilering en -ontwikkeling, management en communicatie. Ik heb 9 jaar gewerkt bij een trainingsbureau en vanaf 2008 als zelfstandig trainer/coach. De individuele leer- c.q. ontwikkelbehoefte staat gedurende mijn trainingen centraal. Via een theoretisch kader geef ik inzichten, waarna door ervaringsleren de deelnemers bewust worden van het eigen gedrag en de effecten daarvan op zichzelf én de omgeving. De volgende stap is het aanpassen van het (automatische) gedrag, waarbij de persoonlijke talenten worden uitgebouwd en de valkuilen worden vermeden. Ik streef ernaar dat deelnemers vrij en vanuit hun kracht gaan opereren en op die wijze sterk en zelfbewust in het (bedrijfs)-leven te staan. Een leertraject voor deelnemers volgt het volgende pad: herkennen, erkennen, uitproberen, toepassen. Daarbij is uiteindelijk ons functioneren altijd terug te brengen door het gedrag dat we vertonen, zowel verbaal als non-verbaal.

Het leertraject ziet er als volgt uit:
Bestaand gedrag:
Veel dingen doen we op de “automatische piloot”. Veel van ons gedrag is aangeleerd en daar zijn we niet altijd bewust van. Past het gedrag wel bij je eigen kern, kwaliteiten en talenten?
Herkennen: Feedback en theorie maakt dat je inzichten krijgt over je eigen functioneren. Je gaat je eigen “automatisch” gedrag herkennen en ervaren en inzien welk effect jouw handelen bewerkstelligt op anderen, maar zeker ook op jezelf (bijvoorbeeld, hoeveel energie kost het je?). Je wordt jezelf bewust van wat en hoe je dingen doet.
Erkennen: In deze fase, meestal een lastige, ga je erkennen dat ander gedrag van én bij jezelf ook mogelijk is en soms zelfs effectiever kan zijn. En wellicht past het meer bij de persoon die jij bent.
Uitproberen: Je gaat experimenteren met ander gedrag en ervaren wat dat voor invloed heeft. Zowel op jezelf, als op anderen in je omgeving. Hierin ga je keuzes maken welk nieuw gedrag het beste bij je past en waar je dus stappen in kunt maken.
Toepassen: Na het experimenteren in een veilige omgeving, ga je jouw nieuw verworven gedrag in de praktijk toepassen, zodat het je eigen wordt. Je bent bewust bezig, nieuw gedrag te integreren in je handelen.
Nieuw gedrag: Als je nieuw gedrag maar vaak genoeg inzet, wordt het vanzelf iets dat je onbewust gebruikt en toepast. Het zal “automatisch” gaan.
Het leertraject geeft de structuur van het proces aan. Daarnaast werk ik via de door mij ontwikkelde principes van de basiswaarden van het leven:

  • Veiligheid
  • Vrijheid
  • Verantwoordelijkheid
  • Verbinden
  • Vertrouwen

In mijn boek dat in 2016 verschijnt onder de titel: “De ingrediënten van het leven; de basiswaarden”, licht ik dat nader toe.

FREELANCE ACTIVITEITEN

Ik ben in te huren als freelance-trainer door (trainings-)bureaus om voor hun klanten trainingen en/of coaching te verzorgen. Via diverse thema’s en methodes kan ik voor organisaties maatwerktrainingen verzorgen. AANPAK Mijn trainingen bestaan minimaal uit 2 ‘blokken’ (dagen, dagdelen of avonden) met een ruime tussentijd om nieuw gedrag in de praktijk toe te passen en te ervaren welke effecten dit heeft. Na een theoretisch kader en het oefenen met die stof, zal in een volgend trainingsdeel aanscherping en verdieping plaatsvinden, zodat het toepassen meer beklijft en meer van jezelf wordt. Mijn trainingen zijn praktisch en direct in “de praktijk” toepasbaar.

WORKSHOPS

De workshops die ik verzorg zijn er op gericht, snel en effectief een onderwerp onder de knie te krijgen. Duur 1 dagdeel. Voor organiasties die niet direct de middelen heeft om een uitgebreide training te organiseren, zijn deze workshops ook zeer geschikt. Thema’s zijn o.a.:

  • Time management
  • Teamvorming
  • Visiebepaling
  • Brainstormen
  • Klantgerichtheid

In een dagdeel wordt de groep op interactieve manier betrokken bij het betreffende thema. Slechts weinig theorie en daarna snel resultaatgericht (samen)werken. De opzet is zo gekozen dat er direct betrokkenheid is en de deelnemers geprikkeld worden mee te denken en vanuit hun kracht te handelen.

OVERZICHT VAN HET AANBOD EIGEN ONTWIKKELDE TRAININGEN:

(Zie pagina “kinderen en jongeren” voor het aanbod van deze groep)

1. KEUZES MAKEN VANUIT GEVOEL

Van ’leren denken’ naar ‘leren voelen’ en van daaruit je leven leiden.

We denken eigenlijk de hele dag door. Over het gezin, de relaties, het werk, het geld, de vrije tijdsbesteding…. Maar ook over al onze keuzes die we continu maken. Vaak maak je keuzes ten behoeve (of waardering) van de ander, maar is dat wel een echte keuze die bij jou past? Doe jij de dingen die je doet omdat het je blij maakt of doe je het omdat het van je verwacht wordt? Of wellicht omdat dat je dénkt dat het van je verwacht wordt? En zijn we niet regelmatig moe omdat we in ons handelen niet goed naar onszelf luisteren?

In deze training gaan we leren meer naar je eigen gevoel te luisteren en van daaruit je keuzes in het leven te maken. Het denken (de ratio) is ondersteunend. Je gebruikt je denken om te vergelijken, verbanden te trekken en lijnen uit te zetten. Je werkelijke gevoel is je kompas die je mag gebruiken om de keuzes in je leven (dus ook qua werk) te maken, op zo’n wijze dat die bij jou én jouw ontwikkeling passen.

Weekendtraining van 10.00 uur tot 17.00 uur Iedereen krijgt vooraf een intake, om wederzijdse verwachtingen en doelstellingen goed af te stemmen. Deelnemers: minimaal 4 maximaal 8

2. BEWUST JE TALENTEN GEBUIKEN

Herontdek je talenten in een 2-daagse training

 Iedereen vraagt zich wel eens af of hij/zij met de juiste dingen in het leven bezig is. Doen we wat we willen en willen we wat we doen? In deze intensieve en persoonlijke 2 daagse training ga je naar je eigen kwaliteiten en talenten kijken. Waar sta je nu en wat zou je nog anders in je leven willen (doen)? Wat houd je tegen? Hoe en wat ga ik in gang zetten om mijn verlangens/dromen waar te maken? We leren goed naar onszelf te kijken, met name met alles wat we al “in huis” hebben. Via interactie met trainer en deelnemers, ga je uiteindelijk je eigen plan maken.

Onderwerpen: • Onderzoek je talenten • Waar zitten mijn kwaliteiten en waar mijn valkuilen • Kernkwadrant van Ofman • Wat zijn belemmerende overtuigingen • Wat houdt mij tegen • Hoe ga ik doen wat ik graag wil

Dagtraining van 10.00 uur tot 17.00 uur Iedereen krijgt vooraf een intake, om wederzijdse verwachtingen en doelstellingen goed af te stemmen. Deelnemers: minimaal 4 maximaal 8

3. ASSERTIVITEIT

Met meer zelfvertrouwen en overtuigend naar buiten te treden; 2 daagse training.

Velen zouden wel beter voor zichzelf willen opkomen, wat vaker ‘nee’ willen zeggen of lastige situaties kordaat willen aanpakken i.p.v. deze te ontwijken. En dat allemaal zonder de relatie met de ander meteen op het spel te zetten. Het is niet zo zeer assertief doen, maar zorgen dat je assertief bent!

In de 2 losse trainingsdagen gaat eenieder met zijn/haar eigen leerdoelen aan de gang en maakt ook het eigen actieplan.

Programma onderdelen zijn: • inzicht krijgen in eigen handelen • overtuigend je mening geven • feedback geven én ontvangen • grenzen stellen • verbaal en non-verbaal gedrag in overeenstemming brengen • voeren van lastige gesprekken

Dagtraining van 10.00 uur tot 17.00 uur Deelnemers: minimaal 4 maximaal 8 Iedereen krijgt vooraf een intake, om wederzijdse verwachtingen en doelstellingen goed af te stemmen.

4. PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT

Zelfbewust en gericht door het leven; een 2 daagse training 

Hoe “doe” ik het eigenlijk in het leven? Hoe bewust ben ik van mijn eigen gedrag en welk effect heeft mijn gedrag op anderen? Wat ik bedoel, komt dat ook zo over op de ander?

In deze training leer je meer zicht te krijgen op je eigen gedrag (doen en laten). Daarbij kijken we wat effectief is en wat niet. Hoe kun jij je eigen gedrag verbeteren, zonder je “eigen-ik” geweld aan te doen. Je bent wie je bent, maar gedrag is aan te passen.

Onderwerpen zijn: • herkennen en erkennen van eigen gedrag • hoe ontstaat bepaald gedrag • op welke wijze kan ik mijn gedrag positief beïnvloeden • wat zijn mijn kwaliteiten • hoe kan ik mijn valkuilen ontwijken • feedback leren geven én ontvangen • op welke wijze kan ik effectiever functioneren

Dagtraining van 10.00 uur tot 17.00 uur Deelnemers: minimaal 4 maximaal 8 Iedereen krijgt vooraf een intake, om wederzijdse verwachtingen en doelstellingen goed af te stemmen.

5. ZELFBEWUST IN HET LEVEN STAAN

Lang weekend op Terschelling en met nieuwe energie het leven tegemoet treden.

Terschelling is een ideale plek om te rust te komen. Het eiland heeft ook een goede energie en biedt veel ruimte.

Ga op zoek naar je innerlijke kracht. Op diverse manieren krijg je de mogelijkheid om individueel en in groepsverband te ontdekken en te ervaren hoe je zelfbewuster en met meer geluk je leven gestalte kan geven en mag beleven. Dat gebeurt door fysiek en creatief bezig te zijn. Maar zeker ook door stilte en meditatie. Op Terschelling zijn daarvoor vele mogelijkheden, zowel binnen als buiten. In het programma zijn vele momenten waarbij je je eigen plan mag trekken en dus je eigen activiteiten kunt doen.

Een Terschellingweekend is inclusief overnachtingen en maaltijden.

6. THEATERWEEKEND

Grensverleggend, inspirerend en gewoon leuk!

Je bent nieuwsgierig of acteren iets voor jou is? Je wilt ontdekken hoe jij durft te acteren? Nieuwsgierig naar jouw grenzen? Wil je ontdekken en ervaren of teksttoneel of improvisatie je beter ligt?

In een theaterweekend kun je kennismaken met vele aspecten van toneelspelen. Je leert de basisprincipes van toneelspelen, gaat o.a. ervaren wat stemgebruik voor effecten heeft, oefent met het spelen van emoties en speelt korte scènes met tekst en als improvisatie.

Kortom een weekend waarbij je geprikkeld wordt je creativiteit en andere (verborgen) kwaliteiten aan te spreken en met een aantal “acteertechnieken” kennismaakt. Je wordt geleerd vrijuit en spontaan te spelen.

Een theaterweekend is laagdrempelig en toch zeer uitdagend.

7. ACTEERLESSEN

Naast een weekend, is er ook de mogelijkheid om een 3 maanden traject te volgen waarin diverse theatervormen aan bod komen.

Voor wie is deze acteer- c.q speltraining? Deze training is voor iedereen die met de verschillende aspecten van acteren wil kennismaken of die zijn/haar spelervaring wil uitbouwen. Vanwege de persoonlijke benadering maakt het dus niet uit of je wel of geen toneelervaring hebt.

Wat gaan we doen? In 10 bijeenkomsten komen de volgende onderwerpen aan bod: – wat is acteren – wat doet je stem en hoe gebruik je die effectief op toneel – hoe gebruik je de ruimte (op toneel) – geloofwaardig emoties spelen – omgaan met teksten – inleven in een personage – improviseren, alleen en in groepsverband – Laban-techniek, Laban Bewegings analyse en Choreologie – verschillende genres van theater

 Hoe pakken we het aan? In de 10 bijeenkomsten zit een opbouw. Telkens borduren we voort op hetgeen in de vorige bijeenkomst is behandeld en geoefend. Zo krijg je steeds meer inzichten én feeling voor acteren. Naast de bijeenkomsten gaan we met de groep ook een theater bezoeken om achter de schermen te kijken en gaan een voorstelling te aanschouwen.